
Gezondheidsrisico’s houden niet op bij de gemeentegrens
In de regio Nijmegen gebeurt al veel op het gebied van Kansrijke Start. De artikelen in dit online magazine geven een mooi beeld. In de verschillende gemeenten maken we via lokale coalities al structurele (keten)afspraken, zodat gezinnen in een kwetsbare situatie vroegtijdig in beeld komen en de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Ook werken we steeds meer regionaal samen. Twee keer per jaar komen de gemeenten en de partners van het Netwerk Geboortezorg SAMEN in regionaal verband bij elkaar. Het doel van deze regionale bijeenkomsten is uitwisseling, elkaar inspireren, maken van regionale afspraken en afstemming met regionale partijen. We doen dus al veel, maar het kan nog beter!
Onze (regionale) ambities en plannen voor de toekomst zijn:
- Vaker mensen met ervaring met een kwetsbare situatie betrekken. In de regio Nijmegen hebben we al een klankbordgroep Kansrijke Ouders. We willen deze verder uitbreiden met meer ervaringsdeskundigen/ mensen met ervaringskennis en deze actief betrekken bij het maken van onze plannen en implementeren van onze interventies en activiteiten.
- Zorgen voor structurele beschikbaarheid van effectieve interventies Kansrijke Start op álle actielijnen (voor de zwangerschap, tijdens de zwangerschap en na de geboorte) in de hele regio. Denk hierbij aan interventies zoals Nu Niet Zwanger, Centering Pregnancy/Parenting, Voorzorg, Samen Starten, Stevig Ouderschap en Baby Thuiszorg. Niet al het preventieve aanbod kan en hoeft lokaal georganiseerd te worden. Aanbod moet vooral breed en toegankelijk zijn voor elke ( aanstaande) ouder. Bij voorkeur zo dichtbij mogelijk bij huis, maar het kan ook in een nabijgelegen dorp of gemeente zijn. Zo mogelijk kopen gemeenten deze interventies gezamenlijk in, zodat ze efficiënter ingezet kunnen worden en kosten lager kunnen blijven.
- Zorgen dat alle betrokken partners (zowel regionaal als lokaal) goed op de hoogte zijn van elkaars aanbod. Hierdoor kan ondersteuning en hulp op de juiste manier en tijdig worden ingezet. Structureel (lokaal) casusoverleg helpt hierbij. Ook het (regionaal) beter stroomlijnen van een aantal processen, gezamenlijk kiezen voor één signaleringsinstrument en/of gesprektool (bijv. GIZ/ Mind2care, enz) en het gebruik maken van de Zorgpaden-tool kan zorgen dat er beter zicht is op het totale aanbod.
Bij alle activiteiten leggen we de focus op het bevorderen van gezondheid, veerkracht en ontwikkeling en sluiten we aan bij wat (al) wél kan of lukt.
SAMEN zorgen we voor een Kansrijke Start van alle kinderen in de regio Nijmegen!