Toolkit valpreventie: welke materialen zijn beschikbaar?
Er zijn voor lokale werkgroepen en uitvoerders valpreventie diverse materialen beschikbaar.
Uitleen materialen
Via de GGD Gelderland Zuid zijn diverse materialen gratis te lenen. Het is immers kostbaar om zaken aan te schaffen die wellicht maar één keer per jaar gebruikt worden. Het betreft:
- Spel ‘Huisje Weltevree’ Een spel dat valpreventie onder de aandacht brengt. Het spelbord heeft een plattegrond van een doorsnee woning waarop de deelnemers met hun pion wandelen door het huis zoals bij een ganzenbordspel. Er zijn vakjes met doe-opdrachten en kennisvragen. Via het spel denken de spelers na over de veiligheid van hun woning en over valpreventie. Het spel duurt ongeveer 45 minuten, max. 6 spelers per spel.
- Spel ‘Dobbelfit’: maakt ouderen op een leuke manier ervan bewust dat ze zelf veel kunnen doen om een val te voorkomen. In het spel is er aandacht voor bewegen, aanpassingen in en om huis, medicatie, gezonde voeding, zicht en schoeisel. Dit spel wordt in teams van 2 of 3 personen gespeeld. Het maximaal aantal deelnemers is 9. In aangepaste vorm is het ook mogelijk om het spel met 2 personen te spelen.
- Testkoffer VeiligheidNL: onderdeel van valpreventie. Het is gericht op zelfstandig wonende ouderen (vnl. 75-plussers) met een lagere Sociaal Economische Status (SES). Zij lopen het grootste risico lopen om te vallen met ernstig letsel tot gevolg. Deze ouderen zijn vaak niet geholpen met schriftelijke informatie.
- banner
Materialen dienen tijdig gereserveerd te worden en zelf gehaald te worden bij de GGD in Nijmegen of Tiel.
Websites om aanbod op te plaatsen
Er zijn in onze regio diverse websites of andere media waarop activiteiten geplaatst kunnen worden.
- In de Bommelerwaard is een website gemaakt waarop alle beweegaanbod kan worden geplaatst. Bezoekers komen via selectiecriteria uit op een overzicht van lokaal beweegaanbod. Verder zijn er op lokaal niveau vaak wijk- of buurtagenda’s of pagina’s in de krant waar je activiteiten kunt plaatsen.
- In Nijmegen is er voor alle activiteiten één website: www.wegwijzer024. Aanbieders kunnen heel makkelijk zélf hun activiteit plaatsen. Er zijn aparte categorieën voor bewegen en valpreventie.
- In West Betuwe is in 2022 de website www.wegwijsinwestbetuwe.nl gelanceerd. Hier kunnen inwoners alle (sociale kaart) informatie vinden over onder andere zorg, welzijn en bewegen, en er is een activiteitenagenda beschikbaar.
Themaspecialisten valpreventie & gezondheidsmakelaars GGD
Binnen de GGD zijn twee themaspecialisten aangesteld die zich op regionaal niveau bezig- houden met het thema en kunnen faciliteren in bijvoorbeeld kennisuitwisseling en belangen- behartiging. Zij onderhouden contacten met VeiligheidNL, zijn op de hoogte van financierings- en subsidiemogelijkheden. Regelmatig wordt er vanuit de GGD een nieuwsbrief uitgebracht waarin landelijk en regionaal nieuws wordt gebundeld. Ook organiseren zij elk jaar een valpreventiemaand. Daarnaast is er in alle gemeenten van de regio een gezondheidsmakelaar aangesteld. Deze kan ondersteunen bij de ontwikkeling van een lokale aanpak valpreventie.
Landelijke ondersteunende websites en artikelen
Zonder compleet te willen zijn is er veel informatie beschikbaar via landelijke websites en artikelen. Een aantal is hier (ter inspiratie) opgenomen:
Communicatie B1 niveau
Er zijn verschillende niveaus waarop je via teksten kunt communiceren. Het zegt iets over de leesbaarheid van de tekst. Taalniveau A1 is het laagste niveau en taalniveau C2 het hoogste van de in totaal zes niveaus (A1, A2, B1, B2, C1, C2). B1-teksten zijn voor 95% van de bevolking goed te begrijpen. Daarom noemen we B1-niveau Eenvoudig Nederlands. In de volksmond wordt B1-niveau ook vaak Jip-en-Janneke-taal genoemd. Vanuit de GGD pleiten we voor het gebruik van teksten op het zogenaamde B1 niveau.
B1-teksten zijn teksten met korte zinnen, concrete woorden (dus geen woorden als beleid of concept), alledaagse woorden (geen juridische of medische vaktaal) en eenduidige formuleringen (geen wollig taalgebruik). Vooral dat laatste is belangrijk. B1-teksten vertellen duidelijk wat de bedoeling is van een tekst, zodat mensen precies weten wat ze moeten doen of laten. B1-niveau is dus niet zozeer eenvoudig, maar vooral heel duidelijk en actief. Meer informatie staat op de website van Stichting Lezen en schrijven.
We kunnen ondersteuning bieden bij het vervaardigen van teksten in bijvoorbeeld voorlichtingsfolders.