Gemeente Tiel

Elone Quartel, Gezondheidsmakelaar GGD Gelderland-Zuid

Abdelmalik Boudehan, Wijkcoach Mozaiek Welzijn
In de gemeente Tiel was ons doel om laagdrempelige activiteiten te organiseren op verschillende gebieden van gezondheid. Onze focus lag op bewegen, voeding en mentale gezondheid. We richtten ons hierbij op volwassenen, en dan met name volwassenen met een lage sociaaleconomische status (SES).
Maar hoe doe je dat? Laagdrempelige activiteiten organiseren die aansluiten bij de doelgroep? Vooral door de doelgroep te betrekken! In onze werkgroep zaten niet alleen professionals, zoals wijkregisseurs van de gemeente Tiel, Welzijn of diëtisten, maar juist ook inwoners. Deze inwoners hebben een actieve rol gehad in de werkgroep. Hun stem was (en is) erg belangrijk en leidraad voor onze activiteiten.
Goedkope gezonde voeding
Hoe pak je overgewicht aan? Hoe zorg je ervoor dat mensen kiezen voor gezonde voeding, ook als ze minder te besteden hebben? Hiervoor hebben we een erkende interventie ‘Goedkope gezonde voeding’ ingezet. Door hem een stukje door te ontwikkelen, konden we hem passend maken voor onze doelgroep in Tiel. Dit deden we niet alleen, maar samen met lokale diëtisten, welzijn en inwoners.


Malika, inwoner gemeente Tiel en lid van de werkgroep
“Gezondheid spreekt me altijd aan. Ik krijg er energie van. Ik vind het leuk om in groepen sociaal bezig te zijn en van elkaar te leren.”
De diëtisten hebben op basis van onze interventie een cursus ontwikkeld. En wij hebben gezocht naar vrouwen die voeding interessant vinden en meer wilden weten over goedkope gezonde voeding. Zij werden en zijn onze ambassadeurs. Deze ambassadeurs zijn getraind door de diëtisten, zodat zij op hun beurt weer hun eigen achterban kunnen trainen. Een soort train-de-trainer.
Onze ambassadeurs zijn vrouwen uit verschillende culturen: Afghaans, Turks, Marokkaans en Nederlands. Zij komen regelmatig bijeen in bijvoorbeeld het buurthuis of andere clubjes. Daar ‘trainen’ ze weer andere inwoners in goedkope en gezonde voeding.
Rachida, inwoner gemeente Tiel en ambassadeur goedkope en gezonde voeding
“Ik vind het leuk om contact met anderen te hebben en ook belangrijk om kennis door te geven aan anderen. Je kunt altijd nieuwe dingen leren!”

Mentale gezondheid bingo
Hoe kun je laagdrempelig aandacht vragen en het gesprek openen over mentale gezondheid? Wij bedachten een ‘Voel je beter bingo’. Een spel met tips over ‘hoe voel je je beter’, minder piekeren en minder stress. Met als doel dat mensen in gesprek gaan over mentale gezondheid. Het spel is ontwikkeld samen met inwoners en vormgegeven door studenten van het ROC. Het spel laten we met een instructiekaart achter bij buurthuizen, instellingen die werken met bewonersgroepen en activiteitenbegeleiders.
Elone Quartel:
"Wat ik zo mooi vind aan dit spel, is dat het multi inzetbaar en duurzaam is. Je kunt het gebruiken voor volwassenen, ouderen, maar ook voor jongeren op bijvoorbeeld een school. Eigenlijk overal waar groepen bij elkaar komen.”