Samen Leren voor een gezond gewicht
In regio Rivierenland wonen veel mensen met overgewicht. Vier jaar geleden startte het project ‘Samen Leren voor Gezond Gewicht Rivierenland’. Hierin werkten gemeenten Culemborg, Tiel, Maasdriel en West Betuwe samen met GGD Gelderland-Zuid, de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en lokale partners zoals welzijnsorganisaties, eerstelijnszorg, en inwoners.
Het doel van Samen Leren voor een Gezond Gewicht Rivierenland was succesvolle activiteiten in de wijk ontwikkelen die een gezond gewicht stimuleren. Belangrijke uitgangspunten hierbij waren:
- Van elkaar leren.
- Gebruik maken van landelijk beschikbare kennis en activiteiten en deze lokaal toepassen.
- Inwoners betrekken en een stem geven.
Resultaten
Rond de 2000 inwoners en professionals hebben gedurende het project deelgenomen aan de georganiseerde activiteiten, op 35 verschillende locaties in de 4 gemeenten. In alle gemeenten organiseerden zorg- en welzijnspartners samen activiteiten. In 2 gemeenten zijn ook scholen nauw betrokken, in Maasdriel is vooral samengewerkt met de kinderopvang en met ouders uit de wijk. In Tiel is de volwassenen doelgroep aangesproken en zijn inwoners als ambassadeurs opgeleid.
Ook aan de slag met gezondheidsbeleid in de gemeente?
Bekijk onderstaande video, met uitleg over het project Samen voor een Gezond Gewicht in Rivierenland. Deze video is opgenomen in de zomer van 2021.
Hiske Blom, regionaal projectleider
We hebben veel geleerd van elkaar en ondanks twee jaar corona is er veel bereikt. Er is een beweging in gang gezet. Er zijn regionale en lokale netwerken ontstaan. En er zijn activiteiten voor inwoners opgezet in alle vier de gemeenten. Deze activiteiten maken het leuk en makkelijk om een gezond gewicht te houden of te krijgen. In alle vier de gemeenten is blijvende aandacht voor gezond gewicht, omdat het is opgenomen in het gezondheidsbeleid.
Samen leren
In het project is veel aandacht besteed aan uitwisseling tussen de vier gemeenten onderling. Ook samenwerking tussen de verschillende sectoren, zoals zorg, welzijn en sport, stond centraal. In iedere gemeente is een werkgroep opgezet om de lokale activiteiten vorm te geven. De trekkers van de lokale werkgroepen kwamen regelmatig bij elkaar. Zo konden ze meekijken in elkaars keuken en elkaar inspireren en scherp houden. Ieder droeg bij vanuit eigen ervaring en expertise. Dat bleek heel aanvullend en leerzaam.
Waarderend onderzoek
Tijdens de hele projectperiode is er gewerkt met de methodiek: 'Waarderend Onderzoeken'. De HAN heeft hier veel ervaring mee en begeleidde de werkgroepen hierbij.
Bij waarderend onderzoeken start je met dromen. Wat zou je willen bereiken? In de discover fase die hierop volgde hebben we perspectieven bij inwoners opgehaald over hun ervaringen in de wijk. Dit alles is vastgelegd in de define fase. In de designfase is er gekeken welke bestaande en erkende interventies ingezet konden worden op basis van de wensen en behoeften van inwoners.
Karen Lips, Hoofddocent en onderzoeker Hogeschool Arnhem en Nijmegen
"Waarderend onderzoeken (AI appreciative inquiry) is een zienswijze en methode om mensen actief te laten deelnemen aan het onderzoeken van praktijksituaties en verandermogelijkheden. In de kern komt het erop neer dat je met AI een proces doorloopt waarbij je samen met anderen op een open, waarderende manier een thema, onderwerp en/of situatie onderzoekt."
Gebruik maken van beschikbare kennis
We maakten gebruik van kennis en ervaring die beschikbaar is in het land. Bijvoorbeeld van de erkende activiteiten van het loket gezond leven uit de i-database van het RIVM. Op basis van de behoefte en input van inwoners zijn de bestaande activiteiten hier en daar aangepast, zodat ze pasten in de lokale situatie.
Inwoners betrekken en een stem geven
In de gemeenten Tiel en Maasdriel is het goed gelukt om inwoners actief mee te laten doen en denken. In Culemborg en West-Betuwe is de behoefte van inwoners opgehaald en als input gebruikt om het aanbod vorm te geven. Het betrekken van inwoners was in alle gemeenten een flinke uitdaging. Dit kwam onder andere doordat we door corona niet fysiek bij elkaar mochten komen en er veel activiteiten stillagen. Door dit project is het bewustzijn bij de professionals vergroot dat het belangrijk is om continue te vertrekken vanuit het perspectief van de inwoner.